Iakttagelser under de första veckorna på ett nytt kurs-år

”Uppkopplad ” i vävsalen (fof-rummet i Laduborg), enkelt och robust!

Sylarna-amfibolit, sommarsnö, septembersol och ännu några dagar kvar av den ljusa årstiden. Isranunkel som exempel på anpassning på gränsen till vad som är möjligt. (Blomman, nordens Edelweis, som bara trivs där väldigt få andra växer!?)

Sveaborgs kök inför turvecka med matpackning.

Det finns olika sätt att ta sig fram, Handölan kräver anpassning! ;-D

Handölsforsens höjd över Ånnsjön ger turgruppen liten perspektiv, djupkänsla.

Fåren till Sörbotten med oss som fjällbonde-aspiranter. Fäbodvallen ska hållas öppen som förr och bete är nyttigt på många sätt. Jörgen, Fjällbete visar hur vi ska ordna med snabbstaket och vi stannar över natten så kommer inte rovdjuren så nära.

Lederna i Vålådalens naturreservat underhålls av en enhet i vår länsstyrelse. Viktoria, Mattias och Alf (+häst) visar oss hur och vi delar upp oss mot Stensdalen, Lunndören och Issjödalen-Staloviele. Vinterleder på mjuk myr ger bra träning.

Klar natt ger tunn frost på morgontimmarna. Fint när solen kommer!

Att människan skulle bli en faktor att räkna med i fjällens erosion hade man kanske inte tänkt längre tillbaka. Nu behövs information för att förklara det som är ekologins grund: -Allt påverkar! Det vi gör nu märks sedan och en del går inte att vända tillbaka.

Att se istidens (den senaste) påverkan på formen våra fjällhedar har eller dalsidor och raviner, gör det lättare att förså.

Friluftsliv – Fjällsport – Pilgrimsvandring en valbar kurs, ett hösttema med många aktiviteter. Paddling, cykling osv med lite kulturspår längs fäbiodvägar och älvkanter. Fröå gruva ett intressant ställe att undersöka under en cykeltur.

Kommentera