Friluftsliv – Fjällsport 2013

Hur var det?

Intryck från kursens 6 veckor:2013-10-25 13.53.12 2013-10-25 13.53.35 2013-10-25 13.53.48 2013-10-25 13.54.07

Sporta/semestra i fjällen sommartid

Det har under ganska många år varit populärt att åka till fjällen främst för vandring sommartid. Men nu på senare år har vandring fått konkurrans av andra sporter och aktiviter som tidigare varit ganska små i fjällvärden.

När jag klickar mig fram till visitfjällen.se`s aktiviteter så får jag tre alternativ att välja mellan. Det första alternativet är ”Äventyr och Spänning”, där man kan välja mellan klättring, guldvaskning, äventyrsbanor, downhill och mycket mer. Dom är tydliga med att ”du ska få ut så mycket som möjligt av din äventyrstid” och har därför ett späckat schema. Det andra alternativet är fjällvandring som kan anpassas efter vad man själv är ute efter, sova i tält och vandra långa sträckor eller ta dagsturer från fina vandrarhem/hotell. Det sista alternativet är att kombinera aktiviteter med avkoppling så som fiske eller att man hyr en stuga där man kan koppla av och njuta av den vackra naturen framför en öppen eld.

Frågan är därför vad man vill få ut av de veckorna eller veckan som den vanlige svensson har att tillbringa på semester varje år. Vill man ta sig tiden för att koppla av, eller vill man få ”oförglömliga minnen för resten av ditt liv” genom äventyr som visitfjällen.se skriver om?

Trenden är att det blir mer populärt med någon form av äventyr och spänning. När jag kollar på UTE MAGASINETS framsida så står de ”Äventyret väntar” med stora bokstäver, och det är nog det som många längtar till när man åker en vecka på semester i fjällen.

 

Fjällsport 2013

Fredric Gustafsson

 

 

Kommentera