Cassis

cassis_rocCassis är en gammal fiskeby som ligger precis vid medelhavet, 18 mil söder om Castellane. På sommaren är detta pittoreska kustsamhälle fullt av turister. Förr i tiden var det en väldigt viktig fiskehamn för Frankrike, men nu är det den häftiga naturen som drar till sig turister. Många kommer hit och dyker i det kristallklara vattnet runt kalankerna, tränar, vandrar i bergen, eller åker båt i medelhavet. Cassis ligger bara ett par mil ifrån Marseille och det är väldigt lätt att ta sig med bil eller tåg hit. Detta har såklart påverkat turismen enormt i och med att Marseille är en stor turiststad.

Efter ett par timmar till i minibussen, kom vi fram till en strand i Cassis, det var strålande sol och alla var glada att få sträcka på benen och känna den underbara värmen.

Vi gick till en hamn, bara en liten bit ifrån, där Olle hade hyrt ”sit on top” kajaker tidigare. Det var väldigt blåsigt ute på det öppna vattnet så det var lite tveksamt om vi skulle få hyra kajakerna. Men eftersom vi såg så tränade och sportiga ut, så fick vi till slut hyra ändå.

20131016_163440

20131016_140443

Som ni ser på bilden så sitter man 2 personer på en kajak och man sitter en bit ovanför vattnet på en sorts plastig leksakskajak. I Frankrike får man inte hyra riktiga kajaker om man inte gått en kurs som bevisar att man kan paddla kajak. Men det var spännande att få testa på att paddla med en sådan också.

20131016_140958

Man kunde också hyra singelkajaker om man är ojämnt i antalet personer som ska åka. Så Olle fick vara den som åkte ensam.

På väg ut till det öppna vattnet förklarade Olle att det blåste väldigt mycket när man väl kom ut, så vi skulle inte paddla för nära klipporna. Själv trodde jag inte det var så blåsigt som det egentligen var. För som ni ser så är vattnet väldigt lugnt och det blåste knappt. Men Olle är en person man ska lita på! När vi väl kom förbi kanten så möttes vi av meterhöga vågor och kraftig vind. Vid det laget så blev jag lite orolig över hur telefonen skulle överleva utan skydd mot allt vatten i de öppna kajakerna.

dubbel

Vi kom fram till en vik med höga berg på båda sidorna, som heter Calanques (på franska). Dessa berg är väldigt kända bland klättrare och Olle berättade om klättrare som levde bland bergen för många år sedan, i små samhällen. Det var sjukt häftigt att se de stora bergen gå ut som stora väggar mot havet. Man måste vara här och uppleva naturen och miljön för att man ska förstå hur maffigt det egentligen är! Man känner sig så liten i jämförelse med bergen som är nästan 100 meter på vissa ställen.

20131016_144730

Såklart så var vi tvungna att bada. Det är ungefär 6-7m ner till det kristallklara varma vattnet.

trippel

Mannen som vi hyrde kajakerna ifrån, lät oss till och med testa dessa paddelbrädor. Jag måste säga att det var fruktansvärt svårt att hålla balansen på dem.  Med lite träning så skulle man kanske kunna stå på den, utan att se ut som en skakig gammal gubbe.

IMG_1265

Efter dagens äventyr förtjänade vi en kall glass från hamnen i Cassis och se sig om lite i staden. Även fundera lite över varför det kommer så mycket turister hit och vad det är som lockar.

1375

20131016_175740

IMG_4226

När vi väl var framme i Marseille, checkat in på vandrarhemmet och duschat, gick vi till stranden för att leta efter någonstans att äta. Eftersom vi var i Frankrike, så letade vi efter ett ställe som hade musslor och sniglar (man kan ju inte ha varit i Frankrike utan att ätit sniglar). Till slut hittade vi ett bra ställe, men till vår förfäran var musslorna slut och några sniglar hade de inte där. Jag var ju lite besviken, eftersom jag gått och längtat efter sniglarna enda sedan vi bestämt att vi skulle åka (en vecka tidigare). Vi fick alltså nöja oss med en saftig köttbit eller en enorm hamburgare. Men det blev ett bra avslut på dagen, med underbar mat på en strandrestaurang i Marseille.
IMG_4217

Kommentera