11/10 Tisdag

Så natten till tisdagen den 11 oktober sätter sig nio personer i två bilar för att påbörja resan ner mot Nyköping och flygplatsen Skavsta. Eller rättare sagt Stockholm/Skavsta som den egentligen heter. Fast Stockholm ligger cirka 10 mil bort. Men det finns en poäng att ha med Stockholm i namnet så klart. Fler turister bör känna till den kungliga huvudstaden än Nyköping. Tydliga paralleller kan dras till Åredalen. Allt med Åre i namnet säljer bättre än om det inte finns med. Sedan spelar det ingen roll om företagen ligger i Järpen, Duved eller Mörsil.

Klockan 02:17 lyckas vi lämna parkeringen på Hållands folkhögskola och i bilarna sitter åtta elever, Maja, Gustav, Emma, Lovisa, Johan, Linus, Rasmus och Niclas. Med på resan är även Olle, kursansvarig reseledare med utmärkta kvaliteter i det franska språket och kunskaper om den natur och kultur vi nu ska besöka. Vår trygga hamn helt enkelt.

Att köra bil de 75 milen ner till Skavsta nattetid gick bättre än förväntat. Vi valde att åka inne i landet, den korta men krokiga vägen. Via Mattmar, Kårböle, Rättvik, Borlänge och Sala för att tillslut landa i Nyköping.

Resan tog cirka 9 timmar med några stopp på vägen. Framme i 11-tiden i god tid innan avgång. Då vi flög med lågrpisbolaget Ryan Air reste vi med endast handbagage (max 10kg) samt en gemensam väska med klätterprylar och vätskor (typ schampo och linsvätskor) som vi checkade in. Planet lämnade marken 14.35, enligt beräknad tid. Med på resan var den kände journalisten Lasse Anrell med familj. Vi antog i alla fall att dem var släkt då samtliga bar Lasses rödlätta ton i håret. Lasse verkade för övrigt ha bokat tre flygstolar till sig själv då han genast vräkte omkull sig på rygg i flygplanet för att inta sovställning. På flygplatsen efter landning lyckades han dunka upp dörren i ryggen på en man så att han nästan ramlade framstupa ner i pissoaren. Lasse ursäktade sig på knaglig skoltyska. En rolig kille den där Lasse.

Planet tog mark vid 17-tiden och väl framme på Marignagne, flygplatsen utanför Marseille, behövde vi fylla på energidepåerna. Vi tog seden dit vi kom och firade den lyckade flygningen med Espresso och croissant. Därefter promenerade vi bort för att hämta de förbokade hyrbilarna. En Opel Corsa samt en Hyundai i30. Små bilar men helt okej för nio personer med lite packning.

Som alltid spännande med en ny miljö men tyvärr inföll mörkret strax efter avfärd vilket medförde begränsad möjlighet att njuta av utsikten på vår färd från Marseille till den lilla bergsbyn Castellane intill Verdonfloden. Vägen var kurvig och kuperade då vi rörde oss i bergsmiljö. Viss åksjuka kunde skönjas bland några resenärer. Vi bodde på ett litet vandrarhem som drevs av en familj i byns centrala delar. Eller ja, en så liten by har enbart centrala delar. Pris för boende samt halvpension (frukost och 3-rätters middag) landade på blygsamma 38 Euro per person, under 350sek per natt. Väl framme vid 21-tiden fick vi avnjuta en fin middag efter 19 timmar på resande fot.

Av: Niclas

Kommentera