18/10 Tisdag

Efter att ha ”råkat” åka iväg med bilarna utan Olle och sedan hämtat honom igen utan märkbar uppmärksamhet, begav vi oss mot Château Fontvert.  En vingård utanför Lourmarin.

Den starkt franskbrytande, engelsktalande och glade fransosen tog emot oss med öppna armar och kastade in oss i ett vindruveluktande rum.  Där fanns stora maffiga tjocka

förvaringsbadkar som kunde rymma cirka fem ton vindruvor och sedan skulle omvandlas till 350-400 liter vin.  Vinkällaren som fransosen sedan visade oss  var mjukt upplyst och visade sig rymma hundratalet vintunnor med rött vin och ett 40-tal med vitt samt några få med Rosé. Han fortsatte glatt att berätta om vintrenden i Frankrike undertiden som vi tog oss uppåt för att sedan få smaka på fem olika viner med olika karaktär.  Russin är gott.

Kort lunchpaus i Lourmarin och sedan bar det iväg mot flygplatsen i Marseille, dock utan att behöva åka in i staden. Efter en fikapaus och noga ompackning av väskor så att ingen skulle övergå maximalvikten var det dags att gå igenom säkerhetskontrollen. Allt gick lugnt och smidigt för de flesta.

Olle fastnade, som vanligt, men troligtvis var det mest bara hans byxor som skannern reagerade på.  Niclas, däremot blev tagen för att han hade något vasst i ryggsäcken.  Niclas, trots sin motvilja att vilja förstå, hade blivit tagen för att han hade en kniv i ryggsäcken. Niclas nekade, vakten fortsatte ihärdigt sina försök att försöka få Niclas att förstå.  Tillslut visade vakten skanningsskärmen för Niclas där man klart och tydligt kunde se en kniv längst ner i väskan.

Det hela visade sig bero på Johans kniv som Johan hade hittat ute i skogen och sedan lagt ner i Niclas löparsko så att han skulle komma ihåg den, men det fungerade inte för Johan glömde den där. Niclas, intet ont anande, hade packat ner sina skor och trodde, glad i hågen, att han skulle komma igenom med väskan.

Det gick bra trots allt och alla kom igenom. Planet lyfte 18.10, lite försenat men kom i tid, kl. 20.55 till Skavsta.  Snabbt ut i det duggregnande och endast några grader varma Sverige.  Snabbt ut till bilarna. Snabbt upptäckte vi det man inte vill möta. En av bilarna gick inte att låsa upp och därmed kom vi inte ifrån Skavsta flygplats långtidsparkering.  Tiden gick, försäkringsbolag ringdes. Frysande svenskar tog på sig mer och mer kläder av den lilla frankrikepackning de hade. Bärgningssnubben kom.  Bärgningssnubben försökte öppna bilen. Bärgningssnubben lyckades öppna bilen. Jubel! Bärgningssnubben försökte starta bilen.  Bärgningssnubben försökte starta bilen igen! Bärgningssnubben försökte en sista gång och bilen startade. Klockan 22.40 lämnade vi Skavsta flygplatslångtidsparkering efter 1,5 timmar i ovisshet.

Det blev snabbmatsstop i Stockholm och klockan sju på onsdagsmorgonen var vi tillbaka vid folkhögskolan. För några blev det en snabb dusch och sedan en god frukost utan en endaste baguette med chokladkräm.

Av: Emma

Kommentera