Molly

Ut på Tur!
IMG_5015

Jag kastades verkligen rakt in i verksamheten här på Storulvån! Med en försenad ankomst på grund av en sladd ner i diket under snöstormen som drog fram över fjällvärlden, kom jag fram mitt i morgonstädningen. Samma kväll fick jag en förfrågan om att följa med ut på en 5-dagars tur med en grupp redan nästa morgon. Min handledare, Torun, sa att hon förstod om jag inte kunde då det var så kort varsel men självklart ville jag följa med! Det är ju den roliga biten av praktiken, det man vill göra. Jag satte igång med packandet och fixade fram ett par turskidor från uthyrningen.
IMG_5060

IMG_5067  Turen vi skulle gå var Mittskanderna Runt och gick från Storulvån-Sylarna-Nedalshytta-Storerikvollen-Blåhammaren och slutligen till Storulvån igen. Redan första kvällen kände jag att jag hade galet ont i halsen… Jag vågade inte säga något till Emil på grund av rädslan att han skulle tvinga mig att vända, trotts att jag visste att jag kanske borde för att man skulle kunna ta med det i riskbedömningen. Envis som jag är tog jag en halstablett på kvällen och la mig tidigt. Nästa morgon laddade jag dessutom upp med två Alvedon i förebyggande syfte. Men allt gick bra som tur var 🙂

IMG_5039 I Storerikvollen satt vi och myste runt kartorna med vår nyvunna Norske vän medan vi väntade på att snön skulle smälta så vi kunde få kaffevatten.IMG_5040

IMG_5026
Det var en väldigt trevlig grupp på fyra starka herrar i 50-60 års åldern. En av deltagarna var med på turen för tredje året i rad med målsättningen att denna gång nå alla stugor. Första året hade de blivit inblåsta på sylarna tre nätter och andra gången två nätter. Guiden, Emil, som jag gick med kände alltså en lite press att få ihop hela turen och ta den här mannen till Nedalshytta – stugan han ännu inte hade besökt. Som tur var lyckades vi, trotts blåsten!

IMG_5057

Det var en otroligt lärorik och rolig tur. Jag fick verkligen den bästa rundturen över arbetsplatsen. En fundering som slog mig under turen då det blåste som mest var varför man känner sig så mycket tryggare med en guide? Alla herrarna var eniga om att de inte hade gett sig ut från Sylarna så som det blåste på morgonen och med den dåliga sikten om de inte hade haft Emil med sig. Vad får människor att våga lägga sin tillit till en annan människa på det sättet när deras instinkt säger dem att inte gå ut?

Från Vålådalen och mot Storulvån

IMG_4941
De sista två veckorna på Vålådalen har det varit tunnt med både snö och gäster jämfört med de första två. Det som har utmärkt sig var Vargsymposiet som ägde rum på anläggningen nu sista veckan, 10-12 mars. Det har varit mycket fixande med olika saker för att konferensen skulle flyta på bra enligt schemat och för att gästerna skulle vara nöjda och glada trotts att de hade starkt skilda åsikter.

IMG_4900
Utöver Vargsymposiet passade jag på när det var lugnt hos oss, att följa med Keld, en hundspannsförare som Vålådalen samarbetar med, på en av hans turer och fick umgås med dessa godingar :) IMG_4905

Ensamtur
Som ett slags ”slutprojekt” på praktiken här i Vålådalen valde jag att genomföra en tur på egenhand under mina två lediga dagar. Jag visste inte hur mycket snö det skulle ligga i terrängen men valde att sikta på att ta mig till Lunndörrstugorna. Min plan var att sova där en natt under bar himmel om vädret tillät och sedan skida tillbaka till Vålådalen nästa dag via pyramiderna och eventuellt även issjödalen. Dock var jag medveten om att det skulle blåsa rätt kraftigt och att snötillgången kunde vara begränsad speciellt på myrarna, och var därför inställd på att kanske behöva byta rutt eller vända.

IMG_4939
Ut till Lunndörrarna var det riktigt fint. Solen sken och värmde gott mellan ”vindpustarna”.
IMG_4922
Jag såg spår av flera olika djur bland annat järv.
IMG_4915

Jag blev så glad när jag såg STF-flaggan och visste att jag var framme vid stugan, men jag kunde ju inte stanna här utan att se passet. Jag lämnade ryggsäcken i stugan och skidade upp mot en höjd så jag skulle kunna se Lunndörrspasset. Och vilken vy! Dock var vinden så stark att den gjorde det svårt att gå så jag skyndade mig att ta några bilder och fortsatte sedan ner mot stugorna igen.

IMG_4925

Vädret såg lovande ut (bortsett från vinden) så jag letade reda på ett bra ställe att slå läger på för natten. Det blev en vacker gran i en östsluttning. När lägret var klart kände jag hur magen kurrade som om den gick på en mat-och-sov klocka.
IMG_4933
Viltskav och stekt potatis med lingonsylt!

IMG_4984
Nästa dag bestämde jag mig för att göra ett försök att ta mig till pyramiderna. Det visade sig vara ÄNNU mindre snö… men envis som jag är så tog jag mig till pyramiderna!

IMG_4962
Och även issjödalen där jag stötte på en renflock.

Inne i skogens trygga bo kände jag mig nöjd. Jag hade utfört hela turen själv och lärt mig massor om mig själv. Jag har även kommit på saker jag ska tänka på inför nästa tur.

Nu siktar jag framåt mot nästa äventyr. Mot Storulvån!!

//Molly

Molly

IMG_4857
Efter två veckor på plats i Vålådalen har jag äntligen tagit mig tid att reflektera lite över vad jag faktiskt har fått göra här och vad jag har lärt mig. För det mesta står jag i Sportboden och hjälper till med uthyrning av skidor av diverse sorter, vilket har gett mig nya uppfattningar av kundbemötande, förståelse för att de antar att man vet allt om utrustningen och trakten vilket i sin tur har lett till att jag har fått lära mig mycket på kort tid. Jag har även hjälpt till med underhåll av tex skidor, varit med vid aktiviteter som de ordnar för gästerna på anläggningen (främst barn- och familjeaktiviteter), som till exempel pulkarace, skattjakt, snöskovandring och Lilla Årefjällsloppet.Den här veckan har jag och en annan praktikant haft i uppdrag att skapa en egen aktivitet/tur som vi skulle planera och genomföra själva. Vi valde att göra en familjekamp där lag med minst tre personer i varje skulle genomföra olika utmaningar där allt från att göra upp eld och hinderbana med skidor till charader ingick. Då vi inte hade något annat att göra i shoppen spenderade vi tiden med att planera, klippa och klistra och testa olika sätt att lägga upp banan.
projektet utfördes i fredags, 28/2-14, och blev en succé! Alla lag var väldigt nöjda och glada över arrangemanget och en rolig och klurig tävling.
IMG_4862
Familjernas eldningskunskaper sätts på prov!
IMG_4863
Utöver det jag har gjort på praktikstid har jag under min lediga tid sett till att utforska fjällen på turskidor, i längdspåren eller till fots. Jag har även varit med på Naturums turer och föredrag på torsdagskvällar för att ta del av deras kunskap och få tips om hur de arbetar.
IMG_4874
Nu ser jag fram emot nya utmaningar!’

Kommentera