Jesper

Tankar om praktiken på Bäckängsgymnasiet

Praktiken på Bäckäng innehöll många olika moment att testa på. Jag fick vara skidlärare under två dagar, hålla i klättring på lektioner som ofta handlade om rörlighet och styrka med gymnastiska likheter och framför allt se hur man arbetar som idrottslärare och ledare på heltid.

Visar DSC_0117.JPG

Att bara se på hur idrottslärarna arbeta, vilket ofta var på olika sätt även om det var samma sorts lektion, har fått mig att tänka annorlunda om hur jag ska bete mig i ledarsituationer. Speciellt när man ska arbeta med lite äldre ungdomar. Jag kan tänka mig att samma egenskaper syns när man är på samma tur med två olika guider. Innan har jag nog antagit att man får lära sig hur man ska vara och bete sig när man pluggar på lärarhögskolan men nu har jag insett att det mer handlar om att finna sitt sätt att leda. Att vara sig själv i ledarskapet. Det har bara varit ett sammanträffande att mina senaste idrottslärare har arbetat på lika sätt. Jag kan tänka mig att det finns en sorts trygghet och ett bra sätt att hålla distans till gruppen man leder om man går in i en spelad ledarroll. Det fungerar nog när man har kortare uppdrag men jag tror inte att det blir bra i längden och som idrottslärare arbetar man med att få en längre men även professionell relation till eleven. Idrottslärarna på Bäckäng är väldigt duktiga på detta. De pratar med eleverna på samma sätt som de pratar med varandra i lärarrummet. Detta är saker man kan tycka är väldigt självklara men att ändra sitt sätt att tala är något alla i vår klass gör. Inga stora förändringar utan oftast hastighetsförändringar och visst mumlande eller övertydlighet. Detta tror jag är en process som endast är utvecklande. Övning ger färdighet.

 

Tankar om praktiken i Vålådalen

Praktiken på fjällstationen i Vålådalen var inte så utvecklande rent ledarskapsmässigt. Däremot var det väldigt intressant att få vara med om det stora arbetet bakom Årefjällsloppet. När varenda säng är upptagen och till och med personalhuset är fullt krävs mycket arbete för att få allt att fungera. Alla isiga gångar ska grusas innan alla börjar att röra sig på området, det ska finnas ställen att valla på både för teamen och privatpersoner, spåren ska vara nypreparerade med samma pistmaskin som lägger spåren till loppet etc. Som tur var löpte allt på bra utan några missöden.

Kommentera