Elias

Edsåsdalen Turism AB

Min tid på Edsåsdalen har varit väldigt lärorik och spännande. Det började i höstas, en månad som inte alls känns som månaden jag haft här, under de senaste veckorna. Då, var hotellet alltid tomt i veckorna, med lite folk på helgen och det kändes som att man bodde mitt ute i ingenstans. Tanken på att samma ställe skulle krylla av gäster och personal, var väldigt avlägsen.

Under februari och mars har mina uppgifter på edsåsdalen varit väldigt varierande. Under vecka 7, 8 och 9 var jag mest i skidskolan på dagarna och städ eller restaurangen på eftermiddagen.  I skidskolan jobbar jag med Susanne, som är ansvarig för skidskolan och lite andra aktiviteter på företaget. Hon åkte mest med de allra minsta barnen medans jag fick de mer avancerade. Tyvärr så är det inte så mycket avancerad åkare på edsåsdalen så ofta var de bara en eller två som jag åkte med. Det blir ju lite segt tycker jag och det kändes som att det var svårt att hitta på roliga övningar som ändå är utmanande eftersom de flesta jag åkte med var mellan 7 och 11 år. Sen en sak som jag funnit svår att lära ut är att gå från plogande svängar till parallella svängar. Vad jag än gör och vilka övningar jag än gör med barnen så slutar de inte att ploga.

Efter vecka 10 har det knappt varit någon skidskola eftersom antalet gäster sjunker väldigt kraftigt. Jag har hoppat in någon dag i skidskolan när Susanne varit sjuk, men annars har jag varit mest i restaurangen.

Tiden i restaurangen har nog varit mest givande för mig och vad jag kanske vill jobba med i framtiden. Även om jag älskar att åka  och lära ut skidor så känns det inte som något jag vill göra på heltid. Särskilt eftersom det endast är på vintern och vissa specifika platser man kan jobba med det på. Däremot att ha erfarenhet inom hotell- och restaurangbranchen är något som jag vet att jag kommer ha nytta av i framtiden.

Andra delen av praktiktiden

Sportlovet är förbi sedan länge och påsklovet står siktet på. Tillsammans med påsken kommer också en stor bokning på hotellet. -Sune-inspelningen ska nämligen spela in sin film på Köja. I början var det ganska roligt och spännande att se inspelningen och bakom kulisserna på en riktig film. Men det varade väl inte allt för länge… Jag blev så trött på all plats de tog (fysiskt och psykiskt). Det kändes som att de ägde stället och ”cheferna” (för att inte nämna namn) vek sig för minsta lilla förfrågan de hade. En dag skulle de ha frukost halv 7 på morgonen när det vanligtvis börjar 8. Sen skulle de ha lunchen tidigt och middagen sent. 20140331_185058[1]Så när de väl åkte hem, kunde man äntligen pusta ut och slappna av. Men utan Sune så hade hotellet nästan stått tomt under hela påsklovet och vi som arbetar här hade inte haft något jobb att göra. Så man får väl vara glad att de faktiskt valde Edsåsdalen att spela in filmen på.

Nästa projekt framöver var påskmiddagen. Under 3 dagar stod jag i köket och hjälpte till att laga mat för middagen som skulle vara på påskafton. Det kom ungefär 90 gäster på middagen och det var väldigt roligt eftersom den då var fullbokad. Under den dagen jobbade jag sammanlagt 14 timmar.

20140419_185450

20140419_201728Under påskhelgen hade vi även några enstaka inbokningar på skidskolan. Så jag fick faktiskt köra mina första Snowboardlektioner (även om jag inte är utbildad).  Det var väldigt roligt att få testa på det, men lektionerna var bara 1 timmes långa och på den tiden skulle man försöka lär en nybörjare att kunna åka. Det var lite jobbigt eftersom man hinner inte alls långt på så kort tid. För att lära sig åka Snowboard krävs mycket mängdträning och att lära någon åka på en timme känns värdelöst. Men man gör så gott man kan och hoppas att kunden blir nöjd. 

En annan sak som jag tänkt på när man lär ut snowboard och skidor är hur olika alla är på att lära sig att åka. Vissa ungar lär sig hur fort som helst, medens andra kan kämpa väldigt länge med grunderna. Vad är det som gör att det kan variera så mycket mellan individer och vilka egenskaper behöver man för att lära sig att åka skidor och snowboard snabbt egentligen? Det vore intressant att forska lite i saken.

Avslutningsvis hjälpte jag Susanne med lilla Årefjällsloppet (som vi har för barn varje vecka). Det går ut på att barnen åker en runda på antingen 100 m eller 1.2 km med blåbärssoppa när man kommit halvvägs. Sen vid målgången får de även saft och bullar. Detta är ingenting som Edsåsdalen tjänar pengar, det ska mer vara en rolig sak som lockar barnfamiljer.

20140420_151035Jag är väldigt glad för tiden på edåsdalen.

Ett svar på “Elias”

  1. Tack för din rapport Elias! Hmm .. det med parallellsväng ja, känns ju igen. det är nog så för de flesta som jobbar med sånt här. Det är nog olika faktorer bakom att det inte blir parallellsväng direkt. Kanske vissa omedvetet vill/behöver begränsa farten och då känns det tryggare med lite ”bredstans”. För andra kan det nog vara skidvanan ihop med riktigt mjuka passande pjäxor som hindrar. Det är nog också en indirekt orsak som inte är så uppenbar. Tror din iakttagelse är typisk då man jobbar med skidskola var som helst. /Olle

Kommentera