Måns

 

Praktik Storlien/Ty resta national park

Vecka 8-9 Storlien

Dag 1 vecka 8: första dagen i Storlien skishop gick ut på att göra sig bekant med skiduthyrnigen. Och jag blev introducerad till alla som jobbade där.  Jag fick arbeta med att plocka fram pjäxor åt våra gäster. Dag 2,3,4,5 var lika dana som första dagen plocka fram skidor och pjäxor åt våra gäster. Denna vecka var en varm vecka och snön hade redan börjat smälta. Vi hade 4 – 5 backar öppna men väderleksrapporten visade inte täcken på att det skulle bli kallare.

 

Vecka 9.

Skidskolan inriktar sig på barn mellan 4 – 9 år och är uppdelad i fyra olika klasser; Smygare, för de som aldrig har åkt tidigare. Glidare, för de barn som kan ploga nerför backen och åka lift. Svängare för de som kan åka ganska bra och kan åka med parallella skidor och Fräsare för de som kan åka bra.

Skidskolan pågår under en vecka, måndag till fredag. Totalt var vi fyra skidlärare som tog hand om skidskolan denna vecka, varav en skidlärare tog hand om barnen i gruppen Fräsare och därmed inte var tillsammans med oss andra.

Vi var alltså tre lärare som fick ta hand om de resterande femton barnen.

Det första vi gjorde var att börja med en instruktion för både föräldrarna och barnen, där vi också skulle dela upp barnen i de olika grupperna. För att göra detta bad vi barnen att sätta igång och åka för att på så sätt kunna se vilka som var bättre och vilka som behövde mera hjälp.

Medan barnen åkte i backen var det ett av barnen som åkte iväg för sig själv för att leta reda på sina föräldrar. När vi sedan skulle samla ihop barnen igen så saknades alltså ett barn vilket skapade både oro och en viss uppståndelse. Men efter en stund kom barnet tillbaka till gruppen tillsammans med hennes mamma. Mamman var så klart kritiskt till att vi inte hade bättre koll på barnen och undrade om det skulle bli bättre de andra dagarna. Det var alltså ingen bra början på veckan.

Dag två, under tisdagen, hade vi delat upp barnen i de mindre grupperna utifrån hur kunniga de var och nu var det lättare att ha koll på dem. Dock var det många av barnen som inte var sugna på att åka denna dagen eftersom vädret inte var så fint.

Dag tre, under onsdagen, fick vi två avhoppare från gruppen på grund av sura föräldrar som inte var glada över att vi inte hade koll på det barnet som försvann på måndagen och andra föräldrar som tyckte att deras barn inte fick tillräckligt med hjälp från oss.

Dag fyra var avslutande dagen som gick ut på att låta barnen åka lite mer fritt.

Vädret under denna vecka blev ännu värre för skidåkningen och det så inte ut att bli mer snö veckorna framöver det var nu bara tre backar öppna och slalom backen hade nu börjat få flakar.

 

Vecka 10.

Dag 1: denna vecka så var in princip snön borta så det var dags att packa ihop alla kläder man hade med sig och bege sig till någon annan praktik. jag jobbade vidare till på fredagen denna veckan vilket mest bestod av att valla och sickla skidor. Föra att sen ge sig av till Stockholm för att börja min nya praktikplats på ty resta nationalpark.

Vecka 12 ty resta jag började på måndagen kl 9.00 där jag fick börja med att åka vad dom kalla kort runda vilket gick ut på att vi åkte runt inom nationalparken för att kolla till kampingplatserna efter skräp samt att fylla på med ved åt vindskydden.  Dag två började som alla dagar börjar jag går upp vid klockan halv fem/ tjugo över fem för att ta bussen klockan fem kvart över fem och åka till Stockholm central för att ta pendeltåget mot Nynäshamn och stiga av vid handeln och ta buss mot svartbräken för att sen gå två kilometer för att nå fram till ty resta national park. Där vi skulle denna dag rensa vägar tillsammans med jakt laget vilket tog hela dagen. Dag tre fortsatte dom som jobba i fält och jag med att rensa vägar från nedfallna träd vilket också tog hela dagen. Dag fyra skotade jag snö halva dagen fram tills tre där efter var det färdigt. Dag fem åkte jag långrundan med Jonas. Långrundan gick ut på att man åkte runt om national parken för att kolla parkeringar och rensa dom från skräp.

Kommentera