FoFLed 1617

Välkomna in i kursen! Hoppas praktik/jobb -> yrkesplatsförlagd utbildningstid har kommit igång bra!. Presentera dig kort i kommentarsfältet nedan. Lägger här en excel-fil som är programark för året. Hälsningar, Olle  0705257900

fofled_budg_underl_kal_1617_0

Ett svar på “FoFLed 1617”

 1. Min praktik på Explore Åre

  Vårterminen år 2017 v.8-v.15 gjorde jag min praktik på Explore Åre som är ett av aktivitets och upplevelseföretagen i Åre. Explore Åre grundades år 2010 av Rickard Fredriksson som hade en dröm om att kunna bo och verka i Åre året runt och där försörjningen skulle utgöras av en meningsfull och rolig sysselsättning. Under många år har sedan Rickard jobbat ensam med företaget, men de senaste åren har han tagit in ytterligare personal då efterfrågan på aktiviteter ökat. Just nu har han två guider anställda, Alexandra och Karl.
  Under min praktik har jag fått arbeta tillsammans med guiden Karl, som fått dra ett tungt lass denna vinter då han ensam haft ansvaret för alla aktiviteter eftersom Alexandra inte kunnat jobba så mycket. Karl är 23 år och har tidigare pluggat Kultur, fritid och turism i Malung. De senaste åren har han jobbat mycket utomlands med marknadsföring, en kompetens som är väldigt användbar för Explore Åre. Jag och Karl hade ett bra samarbete under hela min praktiktid, vi hade det väldigt kul och det hoppas jag smittade av sig på gästerna.

  Explore Åre har ett brett utbud av aktiviteter och upplevelser. Rickard har försökt rikta in sig på aktiviteter som de andra företagen i Åre inte håller på med. Enligt Rickard är han ofta först med nya typer av aktiviteter, om aktiviteten visar sig vara lönsam tar sedan de andra aktivitetsföretagen i Åre efter. Tack vare att Rickard vågar testa nya aktiviteter gör det att Explore Åre kan erbjuda unika aktiviteter. Explore Åre ska enligt Rickard vara det aktivitetsföretag i Åre som går med mest vinst, mycket tack vare att de flesta aktiviteterna är kostnadseffektiva. Det krävs inte så mycket personal men man kan ta emot ett stort antal gäster samtidigt.

  Majoriteten av de gäster jag har varit med och tagit hand om denna vinter har varit utländska gäster. Gäster från Frankrike, Tyskland, England, Ryssland och Norge är vanligt förekommande. Jag har fått träna ordentligt på min engelska och fått en inblick i hur friluftsliv fungerar i andra länder och varför så många väljer att åka till Sverige på vintersemester.

  Aktiviteter

  Förberedelser
  Innan alla aktiviteter samlas vi alltid på kontoret för att packa och planera, om det är något särskilt vi behöver ta hänsyn till eller om det bara är att köra på. Till alla aktiviteter finns det färdiga packlistor som det bara är att skriva ut. Det underlättar arbetet väldigt mycket, det går snabbt att packa och risken för att glömma något minimeras. Rickard sitter för det mesta på kontoret och tar hand om alla bokningar. Boka aktiviteter gör man på http://www.exploreare.se/ och då väljer gästen om man vill betala direkt eller på plats. När en bokning är gjord skickar Rickard en bokningsbekräftelse som gästen då får godkänna. När det är klart läggs det in i den digitala kalendern så alla vi som jobbar kan se vad som är bokat. Till skillnad från många andra aktivitetsföretag så träffar vi aldrig våra gäster vid kontoret, vi bestämmer istället en tid och plats där aktiviteten ska äga rum. Rickard föredrar att ha det så, han spar tid genom att inte ha potentiella kunder springandes på kontoret hela tiden. Han tycker det är bättre att ha kundkontakten via hemsidan och mail.

  ATV Wintersled Adventure (Utsikts och fikaturen)
  Denna tur är en de mest populära aktiviteterna, den tar runt 2 h att genomföra. Turen startar i Björnen Åre där Explore Åre har sin fyrhjuling med bandsatts och släde. Släden packas med fika och andra tillbehör, renskinn läggs ut på sittplatserna i släden. När gästerna anlänt och satt sig i släden så är det bara att köra. Turen går till Agellhyddan på Åreskutams baksida och tar cirka 30 minuter. Vid flera tillfällen denna vinter har Karl nog varit glad att han haft en praktikant med sig då vi kört fast med fyrhjulingen och jag har varit tvungen att springa bakom släden och knuffat på. När man kommit fram till Agellhyddan så brukar vi berätta lite om dess historia medans vi sätter igång eld och gör iordning fika. Vid dåligt väder kan man sätta sig inomhus, men ofta har det gått bra att vara ute på altanen. Fikat verkar ofta vara höjdpunkten med turen, vi bjuder på kanelbullar, marshmallows, kokkaffe och varm choklad. Om gästerna vill kan de också grilla korv, med då fixar de det själva. Många av gästerna som varit med på turen har ofta varit familjer med lite yngre barn. Vi har därför pulkor stående vid Agellhyddan så att de kan roa sig med något om de inte vill sitta still. Efter någon timmes fikande så börjar det bli dags att åka tillbaka till Björnen. På vägen ner så är det ganska många nerförsbackar så det brukar flyta på bättre för fyrhjulingen än vägen upp. När vi släppt av gästerna och tackat för oss så packar vi ur och parkerar, sedan drar vi till kontoret för att ta hand om disk och annat plock som blir efter en tur.

  Feed The Reindeer Experience
  Denna tur är det nästan enbart utländska gäster som bokar. Vi börjar alltid på kontoret och packar in alla grejer vi behöver i minibussen som Explore Åre har. Denna tur äger rum i Trillevallen, vi hämtar därför gästerna i Åre och kör dem dit. Detta är en av få aktiviteter som inte går att ha så många gäster med på, renarna är känsliga och därför får vi inte vara för många som hälsar på dem samtidigt. När vi kommit fram till Trillevallen så sätter alla på sig snöskor och jag eller Karl går för att hämta mat till renarna. Vi packar maten till renarna, renhornet för lassokastning, fikat och renskinnen i en pulka, sedan ger vi oss iväg. Det är en ganska kort vandring till det inhägnade området där renarna befinner sig. Tio stycken nästan ett år gamla renar är det som bor där. De bor skyddat i ett år innan de släppas ut i de fria med sin flock.

  Gästerna får gå in till renarna och mata dem från handen med mossa. Efter att ha matat dem en stund kör vi igång lite lassokastning på ett renhorn vi har med oss. Ofta delade vi upp sysslorna så att Karl gjorde fika och jag körde lassokastning med gästerna. När Karl signalerade att fikat var klart avbröt vi lassokastningen. Fikat dukade vi alltid upp i en mysig liten glänta som finns i närheten. Efter en stunds fika fick gästerna chansen att träffa och mata renarna på nytt. När maten till renarna tagit slut och alla känner sig nöjda återvänder vi till minibussen, packar in allt och skjutsar tillbaka gästerna dit vi hämtade dem. Som vanligt återstår en del arbete på kontoret innan man kan åka hem för dagen eller till någon annan aktivitet om det finns bokat.

  Snowbike safari/pistvisning
  Detta är en av aktiviteterna jag körde mest, ofta hade jag hand om det själv. Gästerna kan välja mellan att boka en två timmars snowbike introduktion och pistguidning eller hyra heldag med 30 minuters introduktion. I de alla flesta fall hade gästerna bokat två timmar guidning. En snowbike liknar en cykel, men istället för hjul har man skidor. När man åker snowbike har man också på sig småskidor på fötterna. Snowbiken är godkänd av skistar så det är fritt fram att röra sig i deras system. När jag haft snowbike utgår jag från Björnen där Explore Åre har alla sina snowbikes.

  Första grejen man gör, efter att ha hälsat gästerna välkomna, är att hitta snowbikes som passar alla och tillhörande skidor. Det kan ta en liten stund att reda ut, men efter cirka 10 minuter brukar de vara löst. Sedan går man igenom lite grundläggande teknik som att hålla ihop knäna, luta huvudet och hur man bromsar. Jag brukade ofta börja i någon lätt grön backe, ganska snabbt kan man då få en bild över vad det var för gäng man har att göra med. Var de duktiga kunde jag ta med dem till lite svårare backar i slutet av guidningen, men hade de lite svårt för att åka stannade jag i Björnen hela guidningen. Generellt sätt så gick det väldigt snabbt för de flesta att komma igång, det är inte så krångligt, om man kan cykla och har stått på skidor förut är det inga problem. När det två timmarna är slut tackar jag för mig och ställer tillbaka alla snowbikes och tillhörande skidor i förrådet.

  Isskulptering med fika
  Denna aktivitet körde vi på Åre torg och den tar två timmar att genomföra. Det är en ganska exklusiv aktivitet, gästerna betalar en hel del pengar för att få ett isblock att jobba med. Jag var med vid två tillfällen under min praktik. Isblocken görs i vår egen ismaskin som är inköpt från Grekland. Ismaskinen gör två isblock åt gången som vi sedan sågar till i mindre mer lättarbetade bitar. Isen är helt klar och väldigt lättarbetat när man använder vassa huggverktyg. Innan aktiviteten riggar vi upp allt på torget och gör iordning så att det bara är för gästerna att börja när de kommer. Vi fixar en bra arbetsyta och belysning för isen, lägger fram huggverktygen, gör upp eld i en eldkorg och förbereder fika. Gästerna har en och en halv timme på sig att göra vad de vill med sin isbit. Under den tiden bjuder vi på lite lätt fika som kaffe och choklad. När tiden är slut får gästerna välja att ta med isbiten eller om de vill ställa den på torget. En av gångerna jag var med så var det en duktig kvinna från Skottland som gjorde en jättefin isbjörn, blev väldigt imponerad.


  Isfiske
  Detta är en aktivitet som vi brukar köra på Fröåtjärnen. Gästerna möts upp i Björnen och sedan tar vi oss tillsammans till sjön med fyrhjuling och släde. Väl på plats får gästerna en genomgång av utrustningen och om hur isfiske går till. Aktiviteten håller på i tre timmar och någonstans i mitten har vi en liten fika paus med kaffe och bullar. Detta är en väldigt enkel aktivitet att hålla i och behöver inte så mycket förberedelse. Om det blir fisk eller inte är omöjligt att säga, istället får man satsa på att få till en trevlig stund ute på isen och om det blir fisk så är det bara en bonus.

  Sparksafari
  Denna aktivitet körde jag bara en gång, det är inte ofta någon bokar den. Det är en tvåtimmarsaktivitet och är tänkt som en trevlig tur på isen. Vi utgår från stranden nere vi Draklanda och sparkar oss iväg ett par kilometer. Vid lämpligt ställe tar vi en fika paus, kaffe och bullar bjuder vi på i vanlig ordning. Efter fikat vänder vi och sparkar oss tillbaka till Draklanda. Gänget som jag och Karl hade hand om denna dag då bilden är tagen var en ledningsgrupp från NCC, sparkturen blev väldigt uppskattad.

  Egna ord om praktiktiden
  Jag är mycket nöjd med min praktik på Explore Åre. Jag hade samtalat med Rickard och Karl innan praktiken om vad jag ville få ut och vad min roll i verksamheten skulle vara. Jag sa att jag ville vara som vilken anställd som helst och delta i verksamheten på som många sätt som möjligt vilket jag känner att jag fick göra. Jag har både fått tagit hand om grupper tillsammans med Karl och haft mina egna grupper vilket har varit väldigt roligt. På något sätt kunde jag slappna av mer när jag hade hand om en aktivitet själv, vetskapen om att jag var själv och inte hade någon att luta mig mot gjorde mig mer skärpt och handlingskraftig. Man behöver heller inte samråda med någon om hur man ska lösa små detaljer kring aktiviteten. Varje aktivitet som Explore Åre har finns beskriven i ett dokument hur den ska genomföras. Väldigt smidigt av Rickard att ha det så, det gör de lätt för någon ny att utföra en aktivitet som man kanske inte kört med en grupp än.
  Utöver de aktiviteter jag valt att beskriva har Explore Åre många fler, några exempel är: norrskenstur, airboard, kälkspåret, bumberball. Det otroligt stora utbudet på aktiviteter gör att det går att hitta något för alla, oavsett ålder, fysisk förmåga eller intressen.

  Ett av mina starkare minnen från praktiken kommer från den gånga jag hade en snowbike guidning. Jag hade fått reda på av Rickard att det var en mamma och hennes dotter som hade bokat och de hade försvagade ben så de kunde inte stå upp och åka lift. I vanliga fall står man när man åker knapp eller ankarlift med snowbike, men enligt Rickard så fanns det ett sätt att sitta på. Rickard visade mig på kontoret hur det skulle gå till, även han var lite osäker på om det skulle funka i praktiken, innan jag drog iväg till backen. När jag möter mamman och hennes dotter upptäcker jag snabbt att det är dottern som har problem med benen och att hon inte kan stå upp utan rullator. Jag tar fram snowbikesen och visar och instruerar hur det ska gå till. Pappan till flickan var med på skidor, för att hjälpa till, och det är jag väldigt glad för. Annars hade det inte gått så bra som det ändå gjorde tillslut. Pappan fick lyfta över dottern till Snowbiken, det var nog inte på det här sätter Rickard trodde det låg till. Det var tydligt att fokus från föräldrarna låg på att dottern skulle lära sig och ha roligt, inte att mamman skulle bli så bra som möjligt vilket gjorde att jag också la allt mitt fokus på henne. Jag tillsammans med föräldrarna blev som ett team ute i backen som peppade, hjälpte henne upp efter att hon vurpat och instruerade. Det var helt klart en av de jobbigaste snowbike guidningar jag haft men och den roligaste och mest betydelsefulla. När de två timmarna med mig började ta slut åkte dottern riktigt stabilt i pisten och hon var väldigt glad. Föräldrarna var också väldigt glada, de förklarade att de testat sitski förut men att det inte gav samma frihetskänsla, detta var första gången hon kunde åka själv i skidbacken utan att vara kopplad med någon förälder. De tackade som mycket när vi var klara, de sa att detta var något de absolut skulle köra igen.

  En princip som Explore Åre håller stenhårt på är att aldrig ställa in någon aktivitet pga väder. Oavsett väder så kommer aktiviteten att genomföras, istället får gästen ställa in och då får Explore Åre ändå betalt. Jag gillar idén med att alltid leverera aktiviteter, men om aktiviteten inte går att genomföra på ett trevligt sätt så borde det gå att ställa in. Där tycker jag Explore Åre måste bli lite mer finkänsliga, man kan inte bara tänka på pengarna. Det var inte många gånger men vid något tillfälle tyckte jag det nästan blev pinsamt för att det var så dåligt väder och att de gick ut över aktiviteten. Man vill ju ändå att gästen ska känna sig nöjd, att pengarna kunden betalt ska ha varit värt det.

  Jag skulle absolut kunna tänka mig att jobba på ett aktivitetsföretag, det är roligt, man kan ha hand om stora grupper själv och man möter intressanta människor från hela världen.

  Emil Palm

Kommentera